O perspektywach rozwoju branży drobiarskiej
W dniach 22-23 sierpnia 2014 r. w województwie lubuskim odbyły się imprezy związane ze świętem indyka, w których uczestniczył Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Gorzowie Wielkopolskim – Jan Rydzanicz.
22 sierpnia br. w Zielonej Górze odbyła się konferencja branży drobiarskiej zorganizowana przez Zrzeszenie Rolników i Producentów „Indyk Lubuski”, w której uczestniczyli zarówno goście z Polski jak i zagranicy. Sympozjum odbyło się pod hasłem „Polskie mięso drobiowe warte zachodu”.
W programie konferencji znalazły się m.in. wykłady „Perspektywy rozwoju produkcji drobiowej z uwzględnieniem walorów odżywczych mięsa drobiowego” oraz panele z udziałem ekspertów o aktualnej sytuacji i warunkach współpracy międzynarodowej w branży drobiarskiej.
W dyskusji poruszano tematy związane z konkurencyjnością na wspólnym rynku w produkcji drobiu oraz konieczności wprowadzania i stosowania systemów jakości, np. QAFP, itp., a także możliwość wsparcia w ramach programu Rozwoju Obszarów Wiejskich PROW dla systemów jakościowych.
Edukacyjno - artystycznym przerywnikiem konferencji był występ dziecięco-młodzieżowej grupy teatralnej TPS z Toporowa „Wiem co jem”.
W sobotę 23 sierpnia br. w Trzebiechowie odbyło się II Święto Indyka połączone z Piknikiem Drobiowym, który został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Głównym celem spotkania było promowanie i popularyzacja spożycia mięsa drobiowego wraz z podkreśleniem jego walorów zdrowotnych i smakowych.
Organizatorzy, Zakład Bomadek, Gmina Trzebiechów, Lubuska Izba Rolnicza, „Indyk Lubuski” oraz Trzebiechowski Ośrodek Kultury, przygotowali sporo atrakcji, które na plac przy pałacu przyciągnęły zarówno dzieci, jak i dorosłych. Było grillowanie i degustacja potraw z mięsa drobiowego, konkursy z nagrodami dla dzieci i dorosłych, mecz piłki nożnej, konkurs kulinarny, a na scenie i przed sceną zaprezentowała się trzebiechowska młodzież oraz zaproszone zespoły.
Województwo lubuskie znajduje się w czołówce produkcji drobiarskiej w Polsce, a Polska i Francja są wiodącymi państwami eksportowymi w chowie i przetwórstwie drobiu.
------------------------------
Źródło: RDOŚ w Gorzowie Wielkopolskim
Fot.:By Idalia Skalska (http://idalia.pl/) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons